Društvo 

Delegacija iz rumunskog Sibiu-a boravila u Kraljevu


Kraljevo prijateljske odnose neguje i sa okrugom Sibiu ili Sibinj u Rumuniji. Delegacije iz ovog okruga više puta su dolazile u Kraljevo, na kraljevačku Pasuljijadu i druge kulturne manifestacije, dopremale su pomoć kada je Kraljevo bilo pogođeno zemljotresom, a ove godine povod za još jedno okupljanje prijatelja bio je sport.

Fudbalski klub „Bubamara“ iz Kraljeva organizovao je turnir u fudbalu na kome je učestvovala i fudbalska ekipa „Erro“ iz opštine Kristian koja se nalazi u okrugu Sibinj. Dobrodošlicu rumunskoj delegaciji poželeli su predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković, sekretar Skupštine Dragana Petković i predsednik Sportskog saveza Kraljeva Aleksandar Daišević.



„Drago mi je što suštinski imamo isti cilj postojanja škola fudbala, košarke, rukometa, odbojke, a to je da što više dece sklonimo sa ulice i da ih razvijamo fizički, duhovno, da postanu sportisti koji zdravo žive i, što je najvažnije, da ne budu prepušteni ulici“,
istakao je tom prilikom predsednik Skupštine grada Kraljeva Nenad Marković i dodao da će Kraljevo nastaviti da razvija prijateljske veze sa Rumunijom.

Predstavnik opštine Kristian, resorno zadužen za sport i kulturu, i vlasnik sportske škole „Erro“ Andrej Benedek istakao je da se odlična saradnja koju imaju sa Fudbalskim klubom „Bubamara“, iz godine u godinu, sve više produbljuje, a sve u interesu dece i mladih.

“Kao vlasnik škole i neko ko je zadužen za sport, vrlo mi je važno da deca, kada dođu u posetu Kraljevu, mogu da vide i nauče nova iskustva, ali i da ih primene kod kuće, kada se vrate u Rumuniju“
, kazao je Benedek.



Benedek je zahvalio na ljubaznosti, toploj dobrodošlici i gostoprimstvu koje je rumunska delegacija, čijih dvadeset fudbalera učestvuje na fudbalskom turniru, doživela u Kraljevu.

Inače, grad Sibiu nalazi se u centralnoj Rumuniji, u Transilvaniji. Nekada su u njemu uglavnom živeli Nemci, Saksonci, a nakon njihovog iseljavanja posle Drugog svetskog rata, 95% današnjeg stanovništva čine Rumuni. U Sibiu je bilo i srpskog življa, naročito u 18. veku, a svakako najpoznatiji Srbin koji je tu rođen bio je Janko Sibinjanin, koji je sa svojom vojskom učestvovao u uspešnoj odbrani Beograda od Turaka 1456. godine.

Sibiu nikada nije pao pod tursku vlast, tako da je grad poslednje veće pustošenje doživeo u 13. veku od Mongola. Najvažnije istorijske znamenitosti su zbog toga dobro očuvane, poput najstarijeg muzeja u svetu, koji je otvoren tri godine pre Luvra, Brukental nacionalni muzej, zatim mnogobrojne “kuće koje imaju oči,” odnosno otvore u potkrovlju karakteristične samo za ovaj i još jedan grad u Transilvaniji i Savetni toranj sa koga se vidi panorama ovog zanimljivog grada.

“Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Kraljeva. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva
.”

Share

Povezani postovi